Voorbereiding op het spreekuur
Wij vinden het belangrijk dat u goede informatie krijgt over de mogelijkheden om uw gezondheid te verbeteren. We denken dat een goed gesprek en een goed geïnformeerde keuze de kans van slagen groter maakt dat uw gezondheidssituatie daadwerkelijk verbetert. Ook als het voor u nog niet duidelijk is wat u mankeert, is het belangrijk om het gesprek met de huisarts of POH voor te bereiden.
U kunt voor de voorbereiding van het gesprek gebruik maken van ‘3 goede vragen‘. Zie hier een gespreksvoorbereidingsformulier wat u zou kunnen gebruiken.
Bloeddrukmeting thuis
We juichen het gebruik van een eigen bloeddrukmeter toe. Kijkt u voor het aanschaffen van een betrouwbare meter op de website van de Hartstichting, zie hier. De Omron M6 is een prettige en veel gebruikte meter.
Op thuisarts.nl ziet u hier hoe u het beste uw bloeddruk kunt meten.
Bloedsuikermeting thuis
Een eigen bloedsuikermeter kan nuttig zijn, u krijgt daardoor inzicht in de schommelingen van uw bloedsuiker gedurende een aantal momenten op de dag. U kunt een meter kopen bij de apotheek of via bekende internet winkels. De praktijkverpleegkundigen kunnen u desgevraagd een advies geven welke meter u zou kunnen aanschaffen. Houdt u er wel rekening mee dat de stripjes niet vergoed worden door de zorgverzekeraar voor mensen die geen insuline gebruiken.
Op thuisarts.nl ziet u hier hoe u uw bloedsuiker kunt prikken.
Voorkeursmomenten om bloedsuiker te meten zijn: als u zich niet lekker voelt, net voor en 1,5 uur na het eten. Schrijft u altijd uw bloedsuikers op, met datum en tijd en neem dit mee naar het spreekuur.
Levenseinde wensen
Wij vinden het belangrijk om uw levenseinde wensen te kennen. Hoe kijkt u naar de toekomst, wilt u dat de artsen er alles aan doen om uw leven te verlengen of zijn er omstandigheden waarin u dat niet zou willen? Hoort daar nog een opname bij in het ziekenhuis, of beademing op de IC? U kunt een afspraak maken bij de huisarts om mogelijkheden te bespreken en/of om uw wilsverklaring te bespreken. We leggen uw wensen vast, waardoor ze ook zichtbaar zijn op het moment dat u dat door een verslechterde gezondheidssituatie zelf niet kunt aangeven. Bij verwijzingen zien de specialist en de waarnemend huisarts op de huisartsenpost (mits u daarvoor toestemming heeft verleend) uw wilsverklaring ook.
We stellen het op prijs als u deze informatie leest voor een gesprek met de huisarts. (in onze praktijk kunt u ook een papieren versie krijgen)
Op thuisarts.nl leest u meer informatie over het vastleggen van wensen en hoe een wilsverklaring er uit ziet.
Risico hart en vaatziekten
U wilt uw risico op hart en vaatziekten zo laag mogelijk houden? Op thuisarts.nl ziet u hier hoe u dat kunt doen.
Ommetje
‘Zitten is het nieuwe roken’. Een derde van de Nederlanders zit zeven tot zestien uur per dag. Ondanks dat we weten dat bewegen het antwoord is op veel klachten doen we dit steeds minder.
Een korte dagelijkse wandeling van tenminste 20 minuten draagt al bij aan uw fysieke en mentale gezondheid. Het kan een positief effect hebben op uw uitvoerende functies, zoals aandacht en concentratie. Ook helpt het minder te piekeren. Daarom ontwikkelde de Hersenstichting de Ommetje-app. De app helpt om dagelijks een Ommetje te maken.
Alle voordelen van een dagelijks Ommetje op een rij:
- Minder stress
- Verbetering van creativiteit en probleemoplossend vermogen
- Een beter geheugen
- Beter slaapritme
- Beter afweersysteem
- Minder schermtijd, meer sociaal contact
Download hier de ommetje app.
Thuisarts.nl
Op thuisarts.nl vindt u betrouwbare informatie over allerlei klachten.
Vitamine D
De gezondheidsraad adviseert het gebruik van vitamine D aan bepaalde groepen. Bijvoorbeeld mannen boven de 70jaar en vrouwen boven de 50jaar en mensen die weinig buiten komen.
Op thuisarts.nl, zie hier, leest u meer over de achterliggende redenen.
U hoeft beslist geen dure tabletten te kopen om voldoende vitamine D binnen te krijgen, in de folder van het voedingscentrum, zie hier, vindt u de dosering die bij uw situatie past.